С. Черешица – крепост Бейдаа

С. Черешица - крепост Бейдаа

Североизточната, вътрешна крепостна стена на Бейдаа снимана от северозапад. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Тракийска крепост и антична, наблюдателно- сигнална кула Бейдаа се намира на едноименния връх, на 2.11 km северно по права линия от центъра на село Черешица. Изградена е на стратегическо възвишение доминиращо над околността, от което има отлична видимост във всички посоки. Склоновете му са стръмни и високи от всички страни.

Твърдина Бейдаа е с формата на яйце, срязано наполовина по дължина, като срязаното се пада югоизточната страна. Укреплението има двойна защитна линия от североизток, северозапад и югозапад. От югоизток, където склонът е почти отвесен защитната линия е единична. Крепостните стени са изградени от ломени камъни без спойка. Максималните размери са 96х54 m.

Във вътрешността на Бейдаа освен останки от сгради, битова и строителна керамика се откриват и парчета шлака.

През античността на връх “Бейдаа” е имало антична съобщително- наблюдателна кула. До него минава античен път в посока от североизток на югозапад от „Костанция“ при гр. Симеоновград за Източните Родопи и “Перперикон”. На 1.3 km югозападно от крепостта той пресича античния път „Филипополис“- „Адрианопол“. Западно от обекта минава пътят от „Верейски проход“ в Стара планина за „Максимианопол“ при гр. Гюмюрджина, а от изток- пътят „Августа Траяна“- „Максимианопол“.

Местоположение

Надморска височина: 576 m GPS координати: 41°46’09” С.Ш. и 25°30’05” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *