С. Паталеница – крепост Мирчова нива

С. Паталеница - Мирчова нива

Кулата на крепост Мирчова нива.


75 / 100

Описание и история

Крепост Мирчова нива се намира на едноименния връх, на 1.38 km югозападно по права линия от центъра на село Паталеница. Построена е на най- ниския връх от рида „Трапезица“. По тоя рид минава античния път „Баткунион“- „Цепина“, който през „Чепинското поле“ е продължавал към Беломорието. Твърдината е служила за охрана на въпросната комуникация.

Изградена е на връх със стръмни склонове от всички страни с изключение на югозапад, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива. От северозапад върхът е ограничен от река Еловица/Селската, а от изток- от река Градишен дол. Северно под крепост Мирчова нива е водослива на двете реки. От юг и югоизток стръмния склон се подсилва от суходолие.

Крепостните стени се проследяват под насип. Твърдината е с правоъгълна форма, с приблизителни размери 45х60 m. Общата площ е около 2.7 дка. Без разкопки не може да се определи от какво са изградени крепостните стени, които се проследяват под насип от всички страни. От запад, където минава пътят в посока север- юг, от трасето му склонът е най- къс. От тая страна обекта е допълнително защитен от ров, отстоящ на 10 m пред крепостната стена, до самия път.

На северозападния ъгъл на Мирчова нива има останки от кула за наблюдение на пътя, който плътно минава покрай северната и западната страна на твърдината и за поддържане на визуална връзка с крепост “Баткунион”. Пред северната крепостна стена също е издълбан ров, който в момента прилича на естествено дере. От изток крепостната стена е била най- тънка, тъй като се е разчитало на стръмния терен. Южната стена откъм седловината, е най- дебела.

Входът към укрепление Мирчова нива не се забелязва, но може да се предположи, че е бил от западната най- защитена част от крепостта, където крепостната стена е изградена върху изкуствена могила, която прави склона по- висок. Зад могилата се забелязват останки от около 3-4 жилищни сгради- вероятно казарми на гарнизона.

На терена се среща само само строителна керамика от керемиди. Съседна на Мирчова нива е крепост “Тепето”. От обекта има видимост към всички околни крепости. Тъй като се намира до път, който свързва два градски центъра, и е директен за Беломорието, може да се предположи, че тук е имало укрепление или наблюдателен пост през всички исторически периоди. Правоъгълната форма на твърдината предполага античния или късноантичен ѝ произход.

От въздуха се забелязва едно по- голямо очертание с формата на запетая, с максимални размери 253х131 m, за което може да се предположи, че е било укрепено, тракийско селище.

Местоположение

Надморска височина: 577 m GPS координати: 42°06’27” С.Ш. и  24°11’50” И.Д.

Литература

Автори: П. Овчаров и М. Гърдев

Снимки

Снимки на крепост Мирчова нива

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *