С. Нова Надежда – селище Мочурлъка

С. Нова Надежда - Мочурлъка

Керамика от Мочурлъка.


66 / 100

Описание и история

Укрепено селище Мочурлъка се намира в едноименната местност, на 2.48 km източно по права линия от центъра на село Нова Надежда. Изградено е в североизточния ъгъл на възвишение с високи и стръмни склонове от север и изток, и по- полегати от запад. Най- достъпно е от юг по билото на височината.

От север селище Мочурлъка е ограничено от река Марица, а от запад и изток- от потоци, нейни десни притоци. На северния и източния ръб на възвишението се забелязват ниски обезличени валове, които са гаранция за защитна линия на селище. По нагоре, по билото на височината иманяри са ровили с булдозер. В изринатото от тях се намира керамика от тракийския период, а вероятно и от римския период.

Местните жители са докладвали на Димчо Аладжов, че в местност Мочурлъка е открита крепостна стена изградена от ломени камъни и бял хоросан, но ние не успяхме да открием такава. Останките от керамика и ниските валове по ръба на възвишението, както и множеството засечки по източния склон, ни дават основанието да предположим, че тук е имало укрепено селище.

Местоположение

Надморска височина: 140 m GPS координати: 42°00’38” С.Ш. и 25°45’14” И.Д.

Литература

Аладжов, Д. Селища, паметници, находки от Хасковския край. Хасково, 1997.
Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *