С. Маца – крепост Ага баир калеси

img 7266 scaled e1615899230968

75 / 100

 

Описание и история

Късноантична крепост Ага баир калеси се намира на едноименния връх, на 1.78 km югозападно по права линия от центъра на село Маца. Обекта има неправилна, многоъгълна форма, ориентиран в посока северозапад- югоизток. Североизточната и северозападната страни са дълги по 45 m, югоизточната е дълга 70 m, а югозападната- 37 m. Крепостните стени са дебели 2.5 m. Иззидани са от ломен камък споен с хоросан, смесен със счукана тухла.

Вътре в Ага баир калеси, близо до северния ъгъл в началото на XX в. са личали основите на кула с диаметър 15 m. Около укреплението има ров. През 1937 г. в южната му страна е открит подземен изход.

През втората половина на XX в. в средата на крепостта е изграден изравнител за напояване на местните земеделски площи. При изграждането на този изравнител е разрушена по- голямата част от обекта. За съжаление е това, че към днешно време цялата мелиорация за напояване, изградена на върха, е напълно разрушена и унищожаването на този късноантичен паметник се оказва абсолютно безсмислено.

Все пак при сондажни проучвания в края на XX в. е разкрита част от североизточната стена, която сега много трудно се различава под избуялата растителност. Тъй като разкритата част от стената е на 1 m под котата на околния терен, може да се предполага, че от крепостта са запазени и други участъци. Северозападно от укреплението Ага баир калеси, в подножието на хълма се намира голямо селище, от което е разкопана голяма късноантична базилика. Макет в реални размери на базиликата е изложен в парка „Нов живот за миналото“ разположен в пределите на град Раднево.

Местоположение

Надморска височина: 315 m GPS координати: 42°12’28” С.Ш. и 26°08’35” И.Д.

Литература

Братя Шкорпилови. Паметници из Българско, Дял 1, Част 1, Тракия. София, 1888.
Койчев, Н. История на Нова Загора. Новозагорско през вековете. Ст. Загора, 1997.
Автори: М. Гърдев и К. Василев

Снимки

Снимки на Ага баир калеси
Снимки на Ага баир калеси

Планове

 s matsa krepost aa bair kalesi 5f43bf8f97ebb

К. Василев

Видео

Comments are disabled.