С. Костел – крепост Мирчов камък


62 / 100

Описание и история

Крепост Мирчов камък се намира на едноименния връх, на 5.86 km югоизточно по права линия от центъра на село Костел. Той е част от едноименния масив, който започва от връх „Бялата крава“ на централното било на Стара планина и се спуска от юг на север. От запад е ограничен от Средна река, а от изток и север- от Черна река.

Връх Мирчов камък се намира по средата на масива. Той е стратегически и доминира над околността. От него има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. От север е ограничен от поток- десен приток на Средна река, а от югоизток от поток- ляв приток на Черна река. Склоновете му от всички страни са високи и стръмни. Най- достъпен е от североизток и юг по билото на масива.

Твърдина Мирчов камък заема самия връх и част от южния му склон. Формата ѝ е на неправилен трапец, насочен с къса страна на север и основа на юг, издължен в посока север- юг. Максималните размери на укреплението са около 185х145 m. Защитената площ е около 18.4 дка.

На самия връх в северната част на обекта има малка цитадела с максимални размери около 42х35 m. Тя е с неправилна форма продиктувана от конфигурацията на терена. Освен сигнално- наблюдателни функции крепостта е контролирала движението по билото на рида от и към прохода „Бялата крава“.

Местоположение

Надморска височина: 889 m GPS координати: 42°50’26” С.Ш. и 26°01’32” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *