С. Костел – крепост Кота 788.7


63 / 100

Описание и история

Средновековна крепост Кота 788.7 се намира на едноименния връх, на 6.34 km югоизточно по права линия от центъра на село Костел. Той е част от масива „Боялъка“. Намира се в западния край на рид, който се спуска от връх „Боялъка“, от изток на запад. От юг е ограничен от потока Партизанско дере, а от север- друг поток, като и двата са десни притоци на река Черна, която го ограничава от запад.

От югоизток и североизток е ограничен от суходолия. Склоновете му са високи и стръмни от всички страни, като от изток са само стръмни, тъй като от тая страна чрез седловина се свързва с останалата част от рида.

Укрепление Кота 788.7 е с неправилна правоъгълна форма, продиктувана от конфигурацията на терена. Максималните размери на твърдината са около 100х95 m. Защитената площ е около 7 дка. Има вероятност отбранителната линия да е двойна. Съдейки по формата и разположението крепостта вероятно е средновековна.

На връх „Боялъка“, който е стратегически с отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние, е имало изнесена самостоятелна сигнално- наблюдателна кула, подсигурявана с караул от гарнизона на Кота 788.7. Тази кула визуално е свързвала твърдината с останалите крепостни съоръжения в района. Има вероятност обектът да е съществувал и през по ранни периоди. Служил е за контрол на движението по рида „Боялъка“ от и към проход „Бялата крава“.

Местоположение

Надморска височина: 788 m GPS координати: 42°50’33” С.Ш. и 26°02’27” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *