С. Бориславци – кула Турско куле

С. Бориславци - Турско куле

Турско куле снимано от въздуха.


60 / 100

Описание и история

Наблюдателно- съобщителна и османска, жилищна кула е имало в местността „Турско куле“, на 0.66 km западно по права линия от центъра на село Бориславци. Първоначално кулата е служила за наблюдение и охрана на важен, пътен възел. Тук са се пресичали поне три важни пътя- първият е „Източния презродопският път“, вторият е главния път, който върви по левия бряг на река Арда и третият идва от крепостта при Крумовград. От запад- северозапад на село Бориславци има запазена отсечка от пътя, който върви по левия бряг на река Арда.
По време на османското владичество върху руините на древната кула, вероятно местен велможа си е построил жилищна такава. Обекта е имал правоъгълна форма, с размери 23х30-32 m. На 321 m в североизточна посока от него има кладенец. Южно от кладенеца минава трасето на древния път по левия бряг на река Арда. Има вероятност кулата да е част от крепост, която обхваща и намиращия се южно на 184 m връх, тъй като мястото е защитено от запад и юг от река Арда, а е достъпно само от север и изток.
Тук на 10.10.1913 година четата на Борис Славов отблъсква нападение на башибозук от 400 човека след седем часов бой, като спасява живота на 2000 български бежанци, бягащи от зверствата на османците. На негово име е кръстено и селото.

Местоположение

Координати на кулата: Надморска височина: 224 m GPS координати: 41°39’30” С.Ш. и 25°55’03” И.Д.
Координати на върха: Надморска височина: 243 m GPS координати: 41°39’26” С.Ш. и 25°55’08” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

Comments are disabled.