С. Баниска – крепост Старите лозя


62 / 100

Описание и история

Крепост Старите лозя се е намирала в едноименната местност, на 2.21 km югоизточно по права линия от центъра на село Баниска. В днешно време твърдината е изцяло унищожена и теренът се обработва. Укреплението е било изградено на хълм ограничен от запад от река Канара Лом, от север- от река Синан дере, от изток- от широко суходолие, а от юг от друго суходолие. Върхът му се издига на около 114 m над нивото на река Канара Лом. Склоновете на хълма от юг, изток и север са стръмни, а от запад- малко по- полегати. Върхът е най- достъпен от югоизток по билото на масива.

На изораната повърхност от сателитна снимка се вижда очертанието на обект Старите лозя, който е с неправилна форма, която не следва конфигурацията на терена, което означава, че очертанието е на изкуствен обект, създаден с определена цел, която цел в случая не гони точната конфигурация на терена. Формата му напомня късноантичната и средновековна крепост „Пауталия“/“Велбъж“ при гр. Кюстендил.

Отбранителната линия е била минимум двойна, като външния пръстен вероятно е очертанието на крепостен ров. В източната част е била разположена цитаделата на крепост Старите лозя, тъй като там се забелязва вътрешно преграждане. Общите максимални размери са били 395 m в посока изток- запад и 73 m от изток, и 230 m от запад. Най- вероятното предположение е, че тук е имало землено укрепление или укрепено селище. Възможно е обаче това да са очертанията и на късноримски кастел.

Местоположение

Надморска височина: 252 m GPS координати: 43°26’54” С.Ш. и 25°55’37” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *