С. Александрово – укрепено селище Хисарлъка


58 / 100

Описание и история

Укрепено, българско селище Хисарлъка се намира в едноименната местност, на 0.8 km южно по права линия от центъра на село Александрово. Селището е съществувало вероятно през VIII век. Изградено е в северния край на билната част и югоизточния склон на рида „Хисарлъка“, който се спуска от югозапад на североизток. От северозапад и север ридът е ограничен от река Студена, а от изток и югоизток- от заблатен поток. От северозапад и север склонът е стръмен.

Селище Хисарлъка се издига на около 20-30 m над нивото на реката. В момента по- голямата част от терена му се обработва със селскостопанска цел. Имало е неправилна, издължена форма, продиктувана от конфигурацията на терена. В частта която не се обработва и е залесена вероятно има запазена част от защитната линия, състояща се от ров, вал и вероятно дървена палисада върху него. Дълго е около 800 m в посока югозапад- североизток, а в най- широката си част е около 220 m. Селището е заемало територия над 120 дка.

Хисарлъка е разположен е в средата между пътищата „Нове“- „Никополис ад Иструм“ от изток и „Димум“- „Никополис ад Иструм“, и „Нове“- „Дискодуратере“ от запад. Вероятно тук се е намирал гарнизона служил за наблюдение и охрана на въпросните пътища.

Като укрепено съоръжение Хисарлъка е наследник на античната и късноантична крепост при село Горна Студена, която се намира на 4.73 km западно от обекта. Тук се наблюдава същото унаследяване на функциите на късноантичните твърдини, каквото имаме със българските, землени лагери в Плиско- Преславското поле и Добруджа покрай пътищата.

Местоположение

Надморска височина: 88 m GPS координати: 43°26’30” С.Ш. и 25°24’06” И.Д.

Литература

Стефанов, С. Старините по долния басейн на Янтра. София, 1956.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *