Гр. Велико Търново – кула Св. Богородица

В. Търново - кула Св. Богородица

Кулата при манастир Св. Богородица.


62 / 100

Описание и история

Средновековна кула Св. Богородица е открита в квартал „Френк хисар“, на 1.96 km източно по права линия от центъра на град Велико Търново и на 0.34 km югоизточно от Балдуиновата кула. При проучване на манастира „Успение на св. Богородица“ през 2019 г. археолозите се натъкват на основите на кула. Те частично застъпват част от южната стена на нартиката, на късноантичната базилика, съществувала през VI-VII век.

Кулата Св. Богородица е с размери 6 m в посока север- юг и 5.7 m в посока изток- запад. Основите ѝ са изградени от средноформатни необработени камъни, споени с бял хоросан и се проследяват на дълбочина до 1 m. При северозападния ъгъл на кулата е запазена част от едната ѝ стена, с височина 0.15- 0.2 m. Лицата на камъните са добре обработени, а между тях се виждат леглата на дървени сантрачи. Дебелината на стените е 1.15 m. В четирите ъгъла на вътрешността на кулата са оформени ъглови пиластри с размери: 0.5 m в посока изток- запад и 0.3 m в посока север- юг. Вътрешността на кулата представлява квадрат с размери 2.6х2.6 m.

Според проучването на археолозите, кула Св. Богородица е изградена през ХІV в. Факт за това твърдение е, че югозападния ъгъл на кулата, стъпва върху яма за боклук, в която се откриват керамика и монети от ХІІІ в. Вероятно това е манастирска кула, каквато е имало в много средновековни манастири.

Местоположение

Надморска височина: 132 m GPS координати: 43°04’42” С.Ш. и 25°39’20” И.Д.

Литература

Вачев, Х., И. Петракиев. Археологически проучвания на манастира “Успение на св. Богородица” в квартал “Френк хисар” на средновековния Търновград. – В: Археологически открития и разкопки през 2019 г. София, 2020.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.