Гр. Велико Търново – крепост Кота 247.8

Гр. В. Търново - Кота 247.8

Връх Кота 247.8 сниман от юг.


63 / 100

Описание и история

Крепост Кота 247.8 се намира на едноименния връх, на 1.82 km южно по права линия от центъра на град Велико Търново. Обекта е бил изграден на стратегически връх с отвесен, южен, скален склон и много стръмни склонове от изток и запад. Достъпен е от север по билото на масива. От изток и юг е ограничен от река Янтра, а от запад- от суходолие.

Връх “Кота 247.8” доминира над околността и от него има отлична видимост във всички посоки. От него може да се наблюдава цялата долина на река Янтра в отсечката под укреплението от изток, юг и запад. На най- високата част се забелязва оформена площадка, с приблизителни размери 35 m в посока север- юг и 70 m в посока изток- запад. По всяка вероятност съоръжението, което е било изградено тук е било дървено и може би от времето на Второто българско царство.

Тук е имало наблюдателен пост, който е охранявал пролома на река Янтра, който тя прави на това място. От обекта има визуална връзка с хълма „Света гора“ и „Момина крепост“ на североизток, с крепостта „Патрял дял“ на югозапад при гр. Дебелец, с крепостта „Канлъкая“ при с. Шемшево на запад, както и с “Усое” при с. Леденик.

По времето на социализма, теренът на Кота 247.8 е използван от военните. На площадката има издълбани окопи, а северно от нея по всяка вероятност е имало зенитно оръдие. В днешно време се забелязват очертанията на площадката и останки от окопите.

Местоположение

Надморска височина: 247 m GPS координати: 43°03’57” С.Ш. и 25°37’56” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.