Гр. Русе – редут № 2

img 9031 scaled e1621482622230

66 / 100

Описание и история

Руски редут № 2 се намира в землището на кв. Долапите, на 7.85 km югозападно по права линия от центъра на град Русе. Построен е по времето на Руско- турската освободителна война (1877-1878 г). Той представлява землено укрепление насочено с фронт на североизток- изток. Има неправилна форма с приблизителни размери 100х70 m. Входът е от запад. Подготвено е за кръгова отбрана. В днешно време е в по- голямата си част е запазено.

Редут № 2 е част е от руската отбранителна линия на левия, западен бряг на река Русенски Лом. Първоначалния план на Източния отряд на руската армия е превземането на крепостта „Русчук“, но след обсадата на Плевен плановете му се променят. Цел става задържането на османските войски от крепостния четириъгълник Русчук- Силистрия- Варна- Шумла да не се притекат на помощ на обсадената армия в град Плевен.

Нямаме информация дали тази отбранителна линия е построена за обсадата на крепостта „Русчук“ при опита за превземането му от руските войски или е построена в по- късен етап от войната за задържане на османската армия. Вероятно е първото, защото главните боеве при опита за пробив на османците са при отбранителната линия при селата Мечка- Тръстеник. В днешно време външната отбранителна линия на съоръжението е изцяло унищожена.

Местоположение

Надморска височина: 118 m GPS координати: 43°46’56” С.Ш. и 25°54’50” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.