Символична война


Бомбардировки на София през II СВСимволична война се нарича обявявената от страна на Царство България война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г. Продължава до 28 октомври 1944 г.
България няма задължение да обяви война на атлантическите съюзници според клаузите на Тристранния пакт, понеже номинално САЩ се оказват в ролята на “жертва” след нападението над Пърл Харбър. Това обаче е само привидно, защото от избирането на Рузвелт за президент на САЩ, страната заема извънредно враждебен курс към Япония. Като начало демонстративно отзовава своите поданици, след което отпуска заем от 100 млн. долара на Чан Кайшъ. През юли 1941 г. японските авоари в САЩ са блокирани в резултат от икономическа война. През август в Китай е изпратена и американска военна мисия. През есента на 1941 г., след като на 13 април 1941 г. е сключен съветско-японски пакт, японският император изпраща княз Куризу за уреждане на спорните въпроси между двете страни. На 28 ноември 1941 г. Рузвелт иска от Япония да изтегли всичките си войски от азиатския материк, както и да се откаже от признаването на Нанкинското китайско правителство и най-важното – да излезе от Тристранния пакт. Това е равносилно на хвърлена ръкавица в лицето на японския суверен, т.е. casus belli.
На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на САЩ, последвана от Италия. Към тях се присъединяват Румъния, Унгария и България.
На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.
През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата бомбардировъчна авиация. На 19 октомври Чърчил издава нареждане България да бъде бомбардирана.
Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г. Бомбардирани са жестоко и градове в Македония и Източна Сърбия (вкл. Скопие, Ниш и Белград, след предварително съгласуване с Тито), очевидно считани за български.

Comments are disabled.