Превземане на Белград


prevzemane na belgrad 5f450d570fd5fОсманската обсада на Белград през лятото на 1521 година е третият опит, след 1440 г. и 1456 г., за превземане на стратегическата Белградска крепост, която отваря пътя на османците към Централна Европа през Панонската низина. За разлика от предходните два неуспешни опита, сега Османската империя е значително по-добре подготвена за атаката на крепостта, а номинално владеещите укреплението унгарци са неподготвени да я защитават, като вътрешнополитическото положение на кралството е нестабилно, а маджарската държава разкъсвана от противоречия. За разлика от предходните два опита за завояване на крепостта, този път османците я обграждат отвсякъде с цел прекъсване продоволствието и комуникациите на защитниците ѝ. За изпълнение на стратегическата османска цел предходно е завоюван Срем.
Нападението срещу Белград е стиковано с военните действия от страна на Кримското ханство срещу Полша. Османската армия се придвижва по Виа Милитарис от Ниш през Крушевац към Мачва, където превзема Шабац. На 10 юли 1521 година унгарските власти разбират за падането на Шабачката крепост, която след превземането ѝ е подсилена и устроена с османски гарнизон. След падането на Шабац, Сюлейман I изтласква останалите немногобройни унгарски военни части от Срем и заповядва изграждането на понтонен мост над река Сава срещу Белград от страната на Земун. За целта по изграждане на плътен обръч от всички страни около Белградската крепост, османците превземат Земун. През втората половина на юли 1521 година османците отпочват артилерийски обстрел на укрепената Белградска крепост. Целта е разрушаване на крепостните стени и кулите на крепостта, като в отговор защитниците предприемат контраофанзивно действие — извършват една атака срещу артилерийските позиции на османците (вилазка), но то е безрезултатно. На 29 юли османците овладяват и последното унгарско укрепление в Срем – Сланкамен.
За разлика от предходните два пъти, при този защитниците на укреплението са стегнати отвсякъде в примка. От сремската страна /откъм река Сава/ крепостната стена е единична, а не двойна както от другите страни. Османската бомбардировка на Белградската крепост започва през юли и продължава с ненамаляващ интензитет до август 1521. В началото на август крепостните стени започват да се рушат, което дава повод за първата османска атака срещу крепостта на 2 август 1521. Атаката е отблъсната, като цената която заплащат нападателите е висока — оставят труповете на 500-600 убити на бойното поле. На следващия ден – 3 август, османците предприемат нова фронтална атака срещу крепостта в най-слабата точка на защитата в т.нар. Долен град. И тази атака е отблъсната, което принуждава Сюлейман I да промени тактиката и да прегрупира силите си. Султанът заповядва да се стовари войска на т.нар. Голям военен остров на Дунава срещу крепостта, като същевременно нарежда изграждането на понтонен мост за атака на укреплението от най-слабо защитената му страна — откъм Дунавския остров. Подготовката за окончателния щурм на крепостта започва на 7 август, а на 8 август османците успяват да проникнат във вътрешността на крепостта, въпреки храбростта на защитниците ѝ, които са малобройни и не могат да покрият огромния периметър на крепостната стена. В крайна сметка еничарите овладяват Долния град, след което вкарват в току-що превзетия Долен град артилерия за обстрел на цитаделата. Подложена на жесток артилерийски обстрел, вътрешността на крепостта се подпалва, а защитниците ѝ са ангажирани в гасене на пожари.
На 16 август започва атаката на Вътрешния град. След неуспеха на начинанието, османците започват подкопаване стените на цитаделата. На 17 август завършва изграждането на понтонния мост срещу крепостта, с което безнадеждността у защитниците ѝ започва да взима връх, и на 24 август се отбелязва първото бягство сред бранителите ѝ. На 25 август стартират първите преговори между защитници и нападатели за условията за предаване на крепостта, но те завършват безрезултатно, и на 26 и 27 август започва новата втора и последна атака срещу цитаделата. Осъзнавайки, че не могат да получат бърза помощ от унгарския крал, защитниците договарят на 28 август 1521 година условията за предаване на Белградската крепост.

Comments are disabled.