С. Знаменосец – крепост Асарлъка

С. Знаменосец - Асарлъка

Валът, на Асарлъка, на който се е намирала крепостната стена.


66 / 100

Описание и история

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Асарлъка се намира в едноименната местност, на 1.3 km североизточно по права линия от центъра на село Знаменосец. Изградена е на възвишение на десния висок бряг на река Сазлийка, която го е ограничавала от запад, север и изток, преди корекцията на руслото ѝ.

Твърдина Асарлъка е най- достъпна е била от югозапад, където е бил издълбан дълбок и широк ров. Пръстта от него е натрупана от вътрешната част на терена за да образува вал, на който е издигната крепостна стена. Тя е била изработена от ломени камъни, споени с бял хоросан, от който още се срещат парчета по терена.

Крепостна стена е имало и от останалите страни на Асарлъка. Максималните размери на укреплението са приблизително 212х195 m. Защитената площ е около 35.7 дка. Формата е на неправилен правоъгълник, обърнат с ъглите към посоките на света. Югоизточната защитна линия попада под съвременна ж.п. линия и шосе. Защитните пояси са извити под изпъкнала дъга.

През 1987 и 1988 г. на Асарлъка се провеждат сондажни археологически проучвания. Установява се, че мястото е обитавано през бронзовата епоха, римския период, византийския период и средновековието. Намерените монети са от VI-III в.пр.н.е., IV-VI век и X-XII век. Установено е, че обектът престава да съществува в края на XII век.

От тук в посока север- юг минава античен път, който тук пресича река Сазлийка по мост, в посока север- юг. Този път се проследява на север до прохода при с. Караново. Външен квартал е имало югоизточно до Асарлъка, като не е установено от кой период е точно. През средновековието югозападно от към достъпната страна се е намирал некропола на обекта. В днешно време теренът на крепостта се обработва със селскостопанска цел, а всички укрепителни съоръжения са унищожени.

Местоположение

Надморска височина: 112 m GPS координати: 42°16’57” С.Ш. и 25°55’03” И.Д.

Литература

Борисов, Б. Средновековното селище и некрополи край с. Знаменосец. – В: “Марица – Изток”. Археологически проучвания. Т. 1. София, 1991.
Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *