С. Тъжа – антична крепост Сухата река

img 9485 scaled e1624695867251

70 / 100

Описание и история

Антична крепост Сухата река се намира в едноименната местност, на 2.25 km североизточно по права линия от центъра на село Тъжа. Кастелът е построен в равнината на кръстовище на два пътя – „Сердика“- „Месамбрия Понтика“, който тук минава в посока изток- запад и път, идващ от „Тъженския проход“ от север и отиващ към връх „Братан“ в Средна гора, от където се прехвърля към Тракийската низина. „Тъженският, античен проход“ се намира на 3.8 km източно от „Русалийският, античен проход“ и на 2.71 km североизточно от сегашният „Русалийски проход“.

Теренът на който се намира Сухата река е изкуствено подравнен, издигнат и нивелиран. От запад е ограничен от Сухата река. Разположен е с дългата си страна в посока север- юг, като отклонението е 15° в посока североизток- югозапад. Размерите на стените са 65 m от запад, 35 m от север, 75 m от изток и 50 m от юг. Крепостните стени са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан. Те се проследяват под насип, като на места се вижда дебелината на зида поради прокарването на мелиоративни тръби през стената. Тя е дебела около 1.5 m. В северозападния ъгъл се забелязват останки от кула. Западната стена е права, а всички останали стени са с чупки, като от тях само северната е вдлъбната навътре, а източната и южната стени са изпъкнали навън.

Извън твърдина Сухата река от всички страни има останки от градежи на селище с огромни размери, което се е простирало и западно от Суха река. Намират се каменни бази на стъпала на стълбище, в които още стоят железните щилки с оловни подложки за уплътняване. На обекта има иманярски изкопи.

През късната античност и средновековието наследник на укреплението става крепостта на връх „Градище“, който се намира на 950 m северно от твърдината. Не се знае точното име на селището.

Местоположение

Надморска височина: 596 m GPS координати: 42°39’53” С.Ш. и 25°06’14” И.Д.

Литература

Автори: И. Крушев и М. Гърдев

Видео

Тъжа Антична крепост и останки от укрепено селище/2021/ – YouTube

 

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.