С. Михалци – селище Долна кория

С. Стамболово - Долна кория

Защитната линия на Долна кория.


68 / 100

Описание и история

Укрепено селище Долна кория се намира в едноименната местност, на 2.96 km северно по права линия от центъра на село Михалци. Изградено е на равен терен, който е ограничен от запад, юг и изток от река Росица, а от север- от поток, ляв приток на реката. Така затворената тераса е разположена на 10 m по- ниско от околната равнина, на 300 m от кастела „Хисаря“ при гр. Бяла черква. Терасата се издига на 4 m над нивото на река Росица, като бреговете от запад, юг и изток са стръмни.

На 150 m южно от потока, в посока запад- изток от бряг до бряг е издълбан ров дълъг около 240 m, широк около 10 m и в момента дълбок около 1-3 m. Материалът от него е натрупан от южната страна на рова във вид на вал, който в момента е висок около 1-1.5 m. Низината на потока северно от рова и южно от по- високата равнина е заблатена.

Заграденото пространство Долна кория е с максимални размери около 440х300 m и площ от около 107.9 дка. В момента цялата повърхност на терасата се обработва със селскостопанска цел.

На топографските карти защитната линия на Долна кория е отбелязана като естествена, а не изкуствена, което значи, че не е примерно речна дига, направена през последните 100 години. Което от своя страна води до заключение, че защитната линия е още по- древна, защото с просто око се вижда, че е правена от човек. Вероятно в защитеното пространство е имало селище от някоя епоха.

Местоположение

Надморска височина: 95 m GPS координати: 43°13’00” С.Ш. и 25°20’59” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *