С. Бутово – крепост Бутово

С. Бутово - Бутово

Поглед към Бутово от крепост Будинград.


66 / 100

Описание и история

Късноантична крепост Бутово се е намирала на 0.23 km източно по права линия от центъра на село Бутово. При прокопаване улиците на селото през 1962 г. за полагане на селския водопровод, се открива керамична пещ. Повикани са археолози под ръководството на Б. Сулов, да извършат спасителни разкопки.

На десния бряг на река Ломя на територията на село Бутово, е открито грънчарско селище, изработващо качествени, битови, глинени изделия, от много чиста глина без примеси. Северно от селището, пак на десния бряг на река Ломя, археолозите откриват крепостен зид и основи на множество постройки, които са изработени от ломени камъни, споени с червен хоросан. Тук местните жители са откривали множество колони, капители, и други архитектурни орнаменти, които били запазени по дворовете на хората.

Б. Сулов предполага, че тук е имало укрепено селище с частни и обществени постройки, като на юг от него е бил разположен производствения квартал. По- късно дори се предполага, че тук се е намирал емпориум „Пиретензиум“.

Вероятно във връзка с множеството антични пътища преплитащи се в Бутово, както и с големия, керамичен, производствен център, на мястото по време на Римската империя е имало пътна станция и може би тържище. Явно производството на качествени глинени изделия е било много изгодно за империята, както и търговския център разположен тук, щом за охраната му е вдигната крепост.

Местоположение

Предполагаеми координати: Надморска височина: 97 m GPS координати: 43°18’08” С.Ш. и 25°13’25” И.Д.

Литература

Сулов, Б. Един занаятчийски център в Долна Мизия. – В: Археология, книга 4. София, 1962.
Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *