С. Сърница – крепост Гаджовска чука

С. Сърница - Гаджовска чука

Снимка на Гаджовска чука.


65 / 100

Описание и история

Крепост Гаджовска чука се намира на едноименния връх, на 0.64 km югоизточно по права линия от центъра на село Сърница. Изградена е на стратегически връх, доминиращ над околността, от който има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Той е куполообрасен с високи и стръмни склонове. Най- достъпен е от северозапад, където склонът е по- къс и където чрез седловина се свързва с останалата част от масива.

Най- високата част на Гаджовска чука е изкуствено заравнена. На самия връх има оставена малка могила, на която е имало сигнално- наблюдателна кула. Заравнената площадка е с елипсовиден план, издължен в посока югозапад- североизток. Максималните размери на обекта са 60х40 m. Защитената площ е около 2 дка.

Защитната линия на Гаджовска чука се е състояла от ров и вал, които в момента са силно обезличени. На валът е имало или каменна стена, или дървена палисада. В днешно време на терена липсва почти всякаква следа от тях, тъй като цялото възвишение е обезобразено от геолози с тежка техника. На върха се забелязват иманярски изкопи.

Покрай връх Гаджовска чука в основна посока изток- запад минава древен път. Вероятно укреплението е служило на наблюдение и охрана на въпросната комуникация. Не може да се установи от кой период е твърдината поради липса на керамика по обекта.

Местоположение

Надморска височина: 527 m GPS координати: 41°51’56” С.Ш. и 25°17’53” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.