С. Йончово – крепост Калето

С. Йончово - Калето

Снимка на крепост Калето.


65 / 100

Описание и история

Крепост Калето се намира на едноименния връх, на 1.08 km югозападно по права линия от джамията на село Йончово. Изградена е на стратегически връх, доминиращ над околността, от който има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Той е куполообрасен с високи и стръмни склонове. Най- достъпен е от северозапад и югоизток, където склоновете са по- къси и където чрез седловини се свързва с останалата част от масива.

Най- високата част на Калето е изкуствено заравнена, като на самия връх има оставена малка могила, на която е имало сигнално- наблюдателна кула. Според местните жители от върха при ясно време се вижда град Хасково, който е на около 32 km североизточно от обекта. Заравнената площадка е с шестоъгълен неправилен план, издължен в посока югозапад- североизток. Максималните размери на обекта са 42х26 m. Защитената площ е около 0.8 дка.

Защитната линия на Калето се е състояла от вал, който в момента се вижда по ръба на терасата, но е обезличен. На него е имало или каменна стена, или дървена палисада. В днешно време на терена липсва всякаква следа от тях с изключение на вала, а площадката се използва от местните хора за празненства.

Връх Калето е част от рид по който в основна посока югоизток- северозапад минава древен път, който свързва „Адрианопол“ с „Филипополис“/“Пулпудева“/“Тримонциум“. Вероятно укреплението е служило на наблюдение и охрана на въпросната комуникация, която се използва и до днес като първокласен път. Не може да се установи от кой период е укреплението поради липса на керамика по обекта.

Местоположение

Надморска височина: 831 m GPS координати: 41°50’27” С.Ш. и 25°11’36” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *