С. Ряхово – крепост Апиария


Описание и история

Антична, късноантична и средновековна крепост “Апиария” се намира на брега на Дунава, на 6.5 km северозападно по права линия от центъра на село Ряхово общ. Сливо Поле. Най- ранното споменаване на крепостта срещаме в римските пътеводители от втората половина на I век. Твърде вероятно е преди това на мястото да е съществувало тракийско селище. В него са били настанени отряд конници- щитоносци, части от 1 италийски и 11 клавдиевски легион. Градът е бил епископски център. По времето на император Юстиян, крепостта е била ремонтирана. Бил е превзет от Аварите през 587 г. Някой автори са на мнение, че градът е продължил да съществува и след 6 век под името Скария. Въз основа на данните, посочени в пътеводителите, че Апиария се е намирала на 9 или 14 мили източно от Тигра (Гр.Мартен) и на 13 мили западно от Трансмариска (Гр. Тутракан), Карел Шкорпил я локализира в местността Калето, на 6.5 km североизточно от с. Ряхово. Относно името има две мнения- латинско (Пчелин) или тракийско. Крепостта е разположена върху височината, известна под името „Калето” или „Хисаря”, на високия дунавски бряг. Значителна част от крепостта е разрушена от водите на река Дунав, а друга- при изграждането на Бръшляновската напоителна система. Когато за пръв път Карел Шкорпил е посетил Калето, е установил, че е запазен югоизточния ъгъл на крепостта, с дължина на стените около 60 m. Той споменава и за останки от стълба. Стената е имала дебелина 2.4 m. Лицевите страни са били изградени от дялани блокове, а вътрешността- блокаж от дребни камъни и спойка от хоросан, смесен със счукана тухла. Над повърхността няма запазени стени в момента. При отлив на водата през летните месеци се виждат останките от стената.

Местоположение

Руините на крепостта се намират на брега на Дунава в землището на село Ряхово общ. Сливо Поле, върху височината, известна под името „Калето” или „Хисаря”, на високия дунавски бряг. Надморска височина: 15 m GPS координати: 44°01’20” С.Ш. и 26°18’40” И.Д. (приблизителни)

Източници

Информация: “Археологически паметници в Русенски окръг”, стр. 60-61, Център за пропаганда, информация и печат при Комитета за култура гр. София – Цв. Дремсизова- Нелчинова, Д. Иванов (1983)

Обекти в БългарияОбласт РусеОбщ. Сливо полеСевероизточна Б-я

Comments are disabled.