С. Раданово – табия Емата

С. Раданово - табия Емата

Табия Емата снимана от северозапад. На върха се вижда двойната, най- външна защитна линия. Автор: М. Гърдев


68 / 100

Описание и история

Османска табия Емата се намира в едноименната местност, на 2.05 km северозападно по права линия от центъра на село Раданово. Тя е с външни размери от около 510 m в посока запад- изток и около 330 m в посока север- юг. С изключение на северозападния ѝ ъгъл цялата е унищожена от селскостопанска дейност, като теренът ѝ и в момента се обработва.

Формата ѝ е неправилна, продиктувана от конфигурацията на терена. Отбранителната линия от север и изток е съставена от три землени вала, разположени в дълбочина от 70 m и ровове пред тях, като най- външният е бил най- дълбок и най- широк. От юг отбраната се е осъществявала от един вал и ров, а от запад, където позицията е най- непристъпна поради стръмния и висок склон, отбранителната линия също е тройна. В запазената северозападна част се вижда, че най- вътрешната защитна линия е била звездообразна- с построени един до друг землени бастиони.

Емата е част от османска военна позиция в местностите „Стражата“ и „Емата“, служеща за отбрана на османският път Бяла- Търново, върху който е изграден съвременния път. Вероятно позицията е създадена по време на Руско- турската война от 1877-1878 г. На около 100 m североизточно от табия Емата се намира табия „Стражата“, която е защитавана с преграден артилерийски огън от по- високо разположената табия Емата.

Цялостното разположение на обект Емата предполага наличието на защитно, преградно, землено съоръжение на мястото от по- ранен исторически период. Тук е най- удобно да бъде преграден пътят от „Никополис ад Иструм“ за „Ятрус“, с отклонения за „Скаидава“, „Тримамиум“, „Медиолана“, „Сексагинта Приста“ и „Тигра“. Не може да се каже със сигурност дали преградата е била късноантична или средновековна, но е насочена с фронт на север.

Местоположение

Надморска височина: 155 m GPS координати: 43°21’10” С.Ш. и 25°37’13” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.