С. Острица – крепост на връх Кристер тепеси

С. Острица - крепост Кристер тепеси

Поглед към хълма Кристер тепеси от север от крепостта Кале Широково


68 / 100

Описание и история

Крепост има на връх “Чуката” или още “Кристер тепеси”, което означава “По- ясен връх”, на 1.86 km западно по права линия от центъра на село Острица. Крепост Кристер тепеси е изградена е на стратегически връх, който доминира над околността. От него има видимост във всички посоки на голямо разстояние. Хълмът е издължен в посока югозапад- североизток. От всички страни е със стръмни склонове с изключение на югозапад, където чрез седловина се свързва с останалата част на масива.

На върха се забелязват очертанията на заграждение с елипсовидна форма с максимални размери 155х60 m. В югозападната част на Кристер тепеси, на разстояние 43 m от външната стена, има вътрешна преградна такава, която разделя обекта на две части. Твърдината вероятно е от тракийския период, но на тази стратегическа височина вероятно е имало наблюдателни постове през античността, късната античност и средновековието.

Източно покрай Кристер тепеси в посока север- юг върви древен път идващ от крепостта „Кале Широково“ и отиващ към село Голямо градище, където се свързва с пътя, който идва от „Сексагинта Приста“ при гр. Русе и „Тигра“ при гр. Мартен и отрива към „Туида“ при гр. Сливен.

Село Острица вероятно е кръстено на връх „Чуката“, който е стръмен и остър.

Местоположение

Надморска височина: 288 m GPS координати: 43°31’51” С.Ш. и 25°56’45” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.