С. Нова Надежда – крепост Макроливада

С. Нова Надежда - Макроливада

Крепост Макроливада снимана от въздуха.


66 / 100

Описание и история

Тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост Макроливада се намира на връх „Голям хисар“, на 2.37 km югозападно по права линия от центъра на село Нова Надежда. Изградена е на стратегически връх, доминиращ над околността, от който има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Върхът е със стръмни и високи склонове от всички страни, с изключение на широка около 12 m седловина от изток, чрез която върха се свързва с останалата част от масива. От юг, запад и север хълма е ограничен от река Конски дол.

Твърдина Макроливада е с приблизително крушовидна форма, обърната с тясната страна на изток и основа на запад, като крепостната стена следва конфигурацията на терена. Максималните ѝ размери са около 185 m в посока изток- запад и около 110 m в посока север- юг. Защитената площ е около 13.8 дка.

От Макроливада в момента са останали само част от основите, закопана в земята. През 1965 г. укреплението е изринато с булдозер. Личат си следи от взривяване на скалната основа. Посещението на обекта е препоръчително в късна есен и ранна пролет, когато голяма част от растителността ще липсва.

В момента терена на Макроливада е изцяло обрасъл с бодливи храсти и висока трева. В средата на обекта иманяри са открили щерна с размери 5.5х3.5 m и дълбочина 1.2 m. Стените на водоема са дебели 0.8 m и са изградени от ломени камъни, споени с червен хоросан. Щерната е замазана с мазилка от червен хоросан дебел 2 sm. Откритата керамика е тракийска (I хил.пр.н.е.), ранновизантийска (IV-VII век) и средновековна (X-XIII век).

Освен стратегическото си разположение Макроливада се намира и на важно пътно, древно кръстовище. На 1.14 km южно от укреплението в локална посока изток- запад минава древният път, който дублира “Вия Диагоналис” от южния, десен бряг на река Марица.

При село Брод античен път идващ от север от “Улпия Августа Траяна”/”Берое”/”Верея” е пресичал река Марица по брод или по мост, минавал е на 420 m южно от крепостта и след това се е разделял на два пътя поемащи в южна посока. Това важно кръстовище се контролирало от твърдина Макроливада.

Местоположение

Надморска височина: 248 m GPS координати: 42°00’02” С.Ш. и 25°42’00” И.Д.

Литература

Аладжов, Д. Прочути, забравени, неизвестни крепости от Хасковския край. Хасково, 2001.
Автор: М. Гърдев

Видео

Comments are disabled.