С. Летовник – кула Гуг кая

С. Летовник - кула Гуг кая

Останки от кула Гуг кая. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Кула Гуг кая се намира на едноименния връх, на 2.47 km югоизточно по права линия от центъра на село Летовник. Върхът е леснодостъпен по билото на рида „Гуг кая“.

Кулата е изградена от местни камъни без спойка. Има кръгла форма с диаметър 18-19 m. Стената е широка около 1.2 m и е запазена на височина от около 0.2 m.

От Гуг кая има широк обзор във всички посоки и на голямо разстояние, с изключение на югоизток. По билото на рида е вървял стар път в посока северозапад- югоизток. Кулата по всяка вероятност е изпълнявала наблюдателно- сигнални, комуникативни функции по трасето на пътя.

Местоположение

Надморска височина: 570 m GPS координати: 41°34’26” С.Ш. и 25°26’27” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

2 Comments

  • На мястото няма никаква индикация да е имало кула. Всички околни хълмове, на които е имало укрепления, са по-високи и имат пряка видимост един спрямо друг, поради което не са се нуждаели от кула за предаване на сигнали. Отделно от това терена е обсипан с камъни с естествен произход, като част от тях са посъбрани на посочените координати, но не може да се определи с каква цел. Около струпванията няма никаква керамика или други артефакти, по които може да се дават предположения за произхода на струпванията от камъни. Предположението, че останките са от кула, за мен е силно преувеличено .

    • Кулите не са обслужвали само крепостите, но и пътищата, като едните са нямали нищо общо с другите, особено ако говорим за римския период. От тук минава път и кулата не е към крепостните съоръжения, които наоколо са тракийски, а към съобщителната структура на тогавашната държава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *