С. Груево – тракийска крепост Кота 778.8

С. Груево - крепост Кота 778.8

Крепост Кота 778.8 снимана от юг. Автор: М. Гърдев


67 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Кота 778.8 се намира на едноименния връх, на 3.19 km източно по права линия от центъра на село Груево. Изградена е на издължен в посока североизток- югозапад връх с отвесни и много стръмни склонове от север, отвесни от запад и югозапад, стръмни от юг и югоизток. Склоновете от всички страни са високи. Най- достъпен е от североизток, където чрез тясна седловина върхът се свързва с останалата част от масива „Дамбалъ“. От югоизток и юг е ограничен от потока Дере Янъ, който извира под хълма.

Билото на връх “Кота 778.8” от достъпната страна е разпределено на скални площадки. Крепостна стена има от североизток, изток и юг. Затвореното пространство е с издължена, неправилна елипсовидна форма, като крепостната стена следва конфигурацията на терена. Тя е изградена от ломени камъни без спойка и се проследява под насип. Твърдината Кота 778.8 е с максимални размери 348х108 m и площ от около 18 дка.

От Кота 778.8 има широк обзор във всички посоки с изключение на североизток. Визуална връзка има с всички близки крепости, както и с по- далечни в указаните посоки.

Местоположение

Надморска височина: 778 m GPS координати: 41°33’36” С.Ш. и 25°26’43” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев, д-р. Д. Димов

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *