Гр. Стражица – крепост Под Кайряка

Гр. Стражица - крепост Под Кайряка

Основата на кулата на крепост Под Кайряка. Автор: М. Гърдев


65 / 100

Описание и история

Крепост Под Кайряка се намира в едноименната местност, на 3.33 km североизточно по права линия от центъра на град Стражица. Изградена е на малка естествена могила и на терена западно от нея, от където е и най- достъпна. Възвишението е с приблизителни размери 36х20 m, издължено в посока изток- запад.

На върха на могила Под Кайряка се виждат останки от зидове, изградени от ломени камъни на кална спойка. Те са с дебелина от около 0.5-1 m и се проследяват се под насип. Смело може да се предположи, че на върха е имало наблюдателна кула. От запад, извън територията на могилата се наблюдава елипсовидна засечка на терена и останки от много плитък в момента ров, които не са част от мелиоративната трансформация на терена със селскостопанска цел.

Тук вероятно е имало дървена палисада, ограждаща малко дворче и жилищната постройка на гарнизона, обслужващ кулата.

Посещението на обект Под Кайряка се извърши след едногодишна сеч така, че голяма част от терена е под прикритието на камари от отсечени клони, листа, дървестни издънки и ниски храсти. Наблюдението беше максимално затруднено но определено се касае за малко стражево укрепление, изпълняващо наблюдателно- контролни функции.

Размера, формата и площта на укреплението при тая ситуация не могат да бъдат определени. Не се знае и от кой период е, тъй като не беше открита керамика, но според външната защитна линия може да се предположи, че е от средновековието.

На 350 югозападно и 340 m североизточно от укрепление Под Кайряка има още две подобни могилообразни възвишения, които също са укрепени, но са от различни исторически периоди- на югозападното се забелязват основите на стена изградена от ломени камъни и бял хоросан, а на североизточното- тракийски останки. Трите обекта са подредени приблизително в една линия в посока от запад- югозапад към изток- североизток.

От северната им страна, между тях и възвишението „Кайряка“ в гората се забелязва трасето на древен път, който е насочен в посока изток- запад. Вероятно е дублиращо трасе на античния път „Никополис ад Иструм“- „Марцианополис“.

Местоположение

Надморска височина: 176 m GPS координати: 43°15’15” С.Ш. и 25°58’50” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *