С. Кацелово – кула Кали- акра


62 / 100

Описание и история

Антична и късноантична наблюдателно- охранителна кула Кали- акра се е намирала в едноименната местност или още наричана “Калякра“/“Калеакра“, на 1.93 km югоизточно по права линия от центъра на село Кацелово. Регистрирана е от К. Шкорпил. Кулата е била с размери 10х10 m. Изградена от големи, римски квадри в основата, дълги до 1.5 m. Те в последствие били извадени за да се построи една от двете чешми „Малемицкайман“ или „Малкото селище“. Наоколо се намирали и парчета тухли.

Кулата Кали- акра е изпълнявала три функции- служила е за наблюдение на долината на река Черни Лом от крепостта „Кристер тепеси“ при с. Острица на запад, до крепостите при гр. Опака на югоизток.

Втората ѝ функция била да охранява пътя, който идва от север от „Сексагинта Приста“ при гр. Русе и „Тигра“ при гр. Мартен и продължава на юг към „Туида“ при гр. Сливен. За пътят по времето на К. Шкорпил е имало предание в селото къде точно е минавал.

Третата функция на кулата Кали- акра била да контролира моста на въпросния път над река Черни Лом, при опасност да сигнализира и евентуално да разруши въпросния мост с цел да бъде забавен врагът.

Предполагаемо местоположение

Надморска височина: 152 m GPS координати: 43°31’21” С.Ш. и 26°04’26” И.Д.

Литература

Шкорпил, К. Опис на старините по течението на Русенски Лом. София, 1914.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.