С. Искра – крепост Таушаница

С. Искра - Таушаница

Останки от крепостната стена на Таушаница.


66 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Таушаница се намира на едноименния връх, на 2.68 km северозападно по права линия от центъра на село Искра. Издигната е на самостоятелно възвишение със стръмни склонове от запад и север и полегати от юг и изток. Върхът е стратегически и е с широка видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Намира се на 690 m северно от укреплението “Голям хасар”.

От двете страни на Таушаница в западна и североизточна посока има извори. Хълмът е издължен в посока изток- запад. На върха му се забелязват следи от укрепяване. По достъпните страни от юг и изток склоновете са терасирани и със засечки (бегми) високи над 1.5 m. Върху тях вероятно е имало или каменни стени без спойка, или дървени палисади.

От север, където склонът на Таушаница е почти отвесен се виждат останки от крепостна стена изградена от ломени и речни камъни без спойка. Иманяри са разорали вътрешността с тежка техника и са направили дълбоки до 3-4 m изкопи. Може да се предположи, че обектът е имал единична защитна линия от север и тройна от юг, от където е и най- достъпен. Защитата е била сложна, включваща бегми, ровове и валове, дървени палисади и крепостни стени.

Максималните размери на укрепление Таушаница са около 70х42 m. Защитената площ е около 2.8 дка. Във вътрешността се срещат останки от битова керамика. В днешно време твърдината е гъсто обрасла с плевели, треви и бодливи расти.

Местоположение

Надморска височина: 383 m GPS координати 41°57’07” С.Ш. и  25°07’09” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *