С. Горна Студена – беклеме Белия баир


59 / 100

Описание и история

Османско беклеме Белия баир се намира в едноименната местност, на 3.92 km източно по права линия от центъра на село Горна Студена. В днешно време е изцяло унищожено. Построено е на стратегически връх доминиращ над околността, от който има голяма видимост във всички посоки.

Беклеме Белия баир е създадено за наблюдение и охрана на главния османски път Плевен- Бяла и второстепенните османски пътища, излизащи от село Горна Студена. Задачата му е да подсигурява безопасност на пътуващите по пътната мрежа, след черкезките преселения през 1864-1867 г. от Кавказ в пределите на Османската империя.

Беклеме се нарича стражница за охрана на път, застава, стража, място за чакане, караулно помещение. След Кримската война (1853-1856 г.) се подписва Парижкият мирен договор, по силата на който Османската империя се задължава да развива търговията и в тази връзка да поддържа и проходите.

До този момент охраната на проходите се осъществявала от въоръжени конни отряди от дервентджийските села, които били въоръжени само с по едно късо копие, наречено “харба”. Заради името на копието, охранителите били наричани “харбалии”. След Кримската война охраната на проходите била поета от османската жандармерия за нуждите на която в проходите били построени кули (стражници, беклемета).

Местоположение

Надморска височина: 187 m GPS координати: 43°25’15” С.Ш. и 25°24’09” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *