С. Джулюница – укрепление Трите могили


62 / 100

Описание и история

Землено укрепление Трите могили се намира в едноименната местност, на 2.4 km западно по права линия от центъра на село Джулюница. Изградено е на билото на рида „Жулюн баир“, който се простира в посока изток- запад. Построено е от източната страна до връх, на който е имало изкуствена могила. На могилата е имало наблюдателна кула. Диаметъра в основата на могилата е 42-45 m. Височината ѝ е била около 4 m.

Източно до нея е имало малко, антично, землено укрепление 50х50 m служещо за казарма на гарнизона, обслужващ кулата. Северно до обект Трите могили по билото на рида, минава античен път в посока изток- запад. Самото укрепление е било с правоъгълна форма, издължена в посока изток- запад. Приблизителните размери на укреплението са 280х180 m. Отбранителната линия се е състояла от ров, вал и дървена палисада върху него. Входът е бил от изток.

В западната, защитна линия е била включена и могилата с кулата върху нея. В днешно време могилата, кулата, землените укрепления- външно и вътрешно, и пътят са унищожени от селскостопанска дейност, която продължава и в момента. Укрепление Трите могили вероятно е от средновековния период VIII-IX век.

Местоположение

Надморска височина: 97 m GPS координати: 43°34’34” С.Ш. и 25°35’07” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *