С. Бошуля – кула Стражата

С. Бошуля - Стражата

Снимка на връх Стражата.


71 / 100

Описание и история

Средновековна и османска, наблюдателна кула Стражата се е намирала на едноименния връх, на 2.7 km югоизточно по права линия от центъра на село Бошуля. Била е изградена на стратегически връх, доминиращ над околността, с широка видимост във всички посоки.

Стражата се намира на стратегическо, древно кръстовище на пътища. От тук на изток, чак до района на с. Братя Даскалови, Тракия е равна без доминиращи възвишения. Тук древен път с основна посока север- юг пресича по мост река Марица.

От “Главният диагоналния път”, който минава през гр. Пазарджик и през гр. Пловдив по северният, ляв бряг на река Марица при височина Стражата се отклоняват на изток още два пътя. Първият е директен по линията Бошуля- Оризово, който е направен да спести излишните километри от слизането на юг на „Главният диагонален път“. Спокойно той може да бъде наречен „магистрален“. Вторият се отклонява още по на север като държи линията Бошуля- Съединение- Граф Игнатиево- Братя Даскалови.

На този пътен възел е отбелязана пътната станция „Алузоре“, която се намира някъде в района югозападно под Стражата. Може би тук и „Алузоре“ е имала наблюдателен пост.

На връх Стражата са намирани средновековни монети от времето на Второто българско царство. Тук на върха със сигурност се знае, че е имало османска, наблюдателна кула (беклеме). В днешно време всички останки от беклемето са унищожени. На върха е издигната антена на мобилен оператор. Част от терена на възвишението е използван за кариера.

Местоположение

Надморска височина: 314 m GPS координати: 42°14’06” С.Ш. и 24°13’04” И.Д.

Литература

Делирадев, П. Принос към историческата география на Тракия, том 1. София, 1953.
Автори: М. Гърдев и П. Овчаров

Снимки

Снимки на връх Стражата

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *