Гр. Доспат – укреплението на двувърхото възвишение Келтепе

укреплението на връх Келтепе

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


69 / 100

Описание и история

Укреплението на двувърхото възвишение Келтепе е разположено на 0.4 km североизточно по права линия от центъра на град Доспат. То заема югозападният връх на възвишението, който е с много стръмни и на места отвесни склонове от юг, запад и север. Най- достъпно е от изток откъм вторият връх на хълма, където широка седловина отделя двата върха един от друг. Укреплението има неправилна форма, като крепостната стена следва конфигурацията на терена. То е с максимални размери 190х121 m и площ от 12.7 дка.

Укреплението на двувърхото възвишение Келтепе е разделено е на два самостоятелно укрепени части- външна част и цитадела. Цитаделата заема върха на югозападното възвишение. Крепостната линия се състои от големи земни валове със запазена височина от 1-2 m и ширина от 3-4 m. Върху валовете вероятно е била издигната дървена палисада. Външното укрепление се разпростира в източното подножие на югозападният връх и цитаделата и е със значително по- големи размери. Защитната му линия е аналогична като на цитаделата.

На южният участък на укреплението на двувърхото възвишение Келтепе през 1912 г. е изградена отбранителна линия насочена югоизток. Тя представлява окопи с добре оформени картечни гнезда, градени от добре подреден камък споен с кал. Тя е разрушила южните крепостни съоръжения на крепостта. При теренните обходи в землището на общ. Доспат през 2017 г. археолозите напълно неправилно определят запазените на терена зидани окопи с височина 1 m, като останките на укреплението от по- старо време.

Тъй като в днешно време на терена не могат да се намерят фрагменти от керамика е много вероятно, при сондажни проучвания на обекта да се установи, че укреплението на двувърхото възвишение Келтепе със своята външна и вътрешна част и земни валове всъщност са част от укрепленията на българите изградени през време на Балканската война от 1912-1913 г. и са неразделно свързани със запазените и до днес окопи в южната част на обекта.

Местоположение

Надморска височина: 1327 m GPS координати: 41°38’50” С.Ш. и 24°09’45” И.Д.

Източници

Танева, С. Дамянов, Д. Георгиев, П. Валентинова, М. Бояджиев, Н. Теренни издирвания в землищата на селата Касъка и Змеица и град Доспат, община Доспат, град Сърница, община Сърница. АОР през 2017 г. София, 2018
К. Василев

Снимки

https://photos.app.goo.gl/5UK15gPgxgVfD8NY9

Планове

К.Василев

 

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *