С. Минзухар – крепост Клисетепе

С. Минзухар - крепост Клисетепе

Вътрешната стена на крепост Клисетепе проследена под насип. Автор: М. Гърдев


69 / 100

 

Описание и история

Тракийска и средновековна крепост Клисетепе се намира на едноименния връх, на 2 km югозападно по права линия от центъра на село Минзухар. Изградена е на стратегически връх, доминиращ над околността.  От връх “Клисетепе” има отлична видимост във всички посоки. Укреплението има визуална връзка с близките крепости, както и с по- далечните на голямо разстояние.

Височината е с високи и стръмни склонове. Твърдина Клисетепе заема най- високата ѝ точка. Има двойна защитна линия като външната се намира на разстояние 15-25 m от вътрешната. И двете защитни линии са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан. Вътрешната затваря пространство с размери 71х47 m и има бъбрековидна форма, издължена в посока север- юг. Външната затваря пространство с размери 125х94 m и неправилна елипсовидна форма, издължена в посока север- юг. Вътрешността на обекта е изцяло запълнена с останки на сгради, парчета битова и строителна керамика. Входът през външния пръстен вероятно е бил от югоизток, а във вътрешния- от североизток.

В края на село Вождово тръгва път в западна посока, който постепенно се издига до билото на масива. На около стотина метра от Клисетепе пътя завива на север. В последните метри от двете му страни се виждат разсипи на камъни.

Местоположение

Надморска височина: 630 m GPS координати: 41°45’47” С.Ш. и 25°21’49” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и д-р. Д. Димов

Видео

Comments are disabled.