С. Воден – селище Ян таш

С. Воден - Ян таш

Връх Ян таш сниман от югоизток.


66 / 100

Описание и история

Праисторическо, тракийско и късноантично, укрепено селище Ян таш се намира на едноименния връх, на 0.27 km северно по права линия от центъра на село Воден. Върхът е стратегически с широка видимост във всички посоки с изключение на северозапад. Още се нарича и „Миткови камъни“.

Селище Ян таш е изградено на тераса, която е с наклон на север. От юг и изток склоновете са скалисти и отвесни, от запад склонът е скалист и стръмен. Най- достъпно е от север. Вероятно от тая страна е имало крепостна стена, изградена от ломени камъни без спойка.

Селището е издължено в посока север- юг. Формата му е неправилна, като защитната линия следва конфигурацията на терена. Максималните размери са 60х30 m, а защитената площ е около 1.8 дка.

През късната античност на Ян таш вероятно е имало сигнално- наблюдателна кула с малко укрепление. Южно до върха, в посока изток- запад минава древен път свързващ „Станимахос“ с „Констанция“. Обектът вероятно е изпълнявал сигнално- наблюдателни функции по въпросната комуникация.

Намерената от археолози при обход керамика на Ян таш е от късната бронзовата епоха и от късната античност. Ние намерихме парчета керамика, която е по- древни времена. В днешно време на терена няма видими следи от селището, но има много иманярски изкопи.

Местоположение

Надморска височина: 389 m GPS координати 41°58’10” С.Ш. и  25°17’42” И.Д.

Литература

Божинова, Е., А. Андонова. Издирване на археологически обекти в рида Драгойна, землища на с. Езерово и с. Воден, община Първомай. – В: Археологически открития и разкопки през 2014 г. София, 2015.
Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.