С. Фъревци – крепост Стражата


62 / 100

Описание и история

Крепост или кула Стражата се намира на едноименния връх, наречен още и „Стражарска китка“, на 2.25 km североизточно по права линия от центъра на село Фъревци. Съоръжението е изградено на стратегически връх, доминиращ над околността. От него има отлична видимост във всички посоки. Най- достъпен е от север и югоизток.

На Стражата се забелязват очертанията на правилен правоъгълник, с приблизителни размери 20х30 m. Съдейки по името тук през османският период е имало стражарска кула (беклеме), която е била изградена върху антична, късноантична и средновековна кула или твърдина, която е служила за охрана на древния път от „Никополис ад Иструм“/“Зикидева“ и „Търнов“ за „Ветренския“, „Дъбовския“ и „Мъглижкия“ проходи, с отклонение за средновековния и османски „Проход на републиката“.

Пътят минаващ до Стражата е най- прекия между Стара Загора (Августа Траяна, Верея) и Велико Търново (Никополис ад Иструм, Зикидева, Търнов). Останки от пътната му настилка се проследяват от с. Нацовци, южно от гр. Килифарево до тук. След връх Стражата той е асфалтиран.

Трасето му минава по билото източно от селата Пъровци, Габровци, Деветаците, след което той излиза на връх Стражата. От тук той върви по билото източно от село Фъревци, като продължава на югозапад и минава северно до село Армянковци. След това пътят се насочва на запад- югозапад към село Престой по билото, като трасето му се припокрива със съвременния асфалтов път. При село Престой пътя се съединява с римския път, идващ от гр. Трявна и продължаващ на юг през така наречения „Мъглижко- Тревненски проход“, „Дъбовски проход“ или „Ветренски проход“.

Местоположение

Надморска височина: 726 m GPS координати: 42°54’31” С.Ш. и 25°35’36” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.