С. Костел – крепост Тюфекчийски рът


62 / 100

Описание и история

Късноантична и средновековна крепост Тюфекчийски рът се намира на едноименния връх, на 9.62 km южно по права линия от центъра на село Костел. Той е част от едноименния рид, който се спуска от юг на север, от централното било на Стара планина. Върхът е най- високият на рида и се намира на около 1/3 от дължината му от юг на север.

Връх Тюфекчийски рът е стратегически с отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. От всички страни е със стръмни склонове. Най- достъпен е от север и юг по билото на рида. От север билото е тясно и стръмно към върха. Северно от него по двата склона тръгват суходолия, образуващи ров с вал от юг на рова. Вероятно релефът тук е бил променен изкуствено.

От юг чрез седловина връх Тюфекчийски рът се свързва с останалата част от рида. При седловината от югозапад и югоизток на върха има две суходолия, образуващи нещо като естествен ров. След седловината предстои стръмно изкачване към него. След това, южно пред него има естествена скална група, която под формата на гребен ограничава върха централно и на изток, надолу по склона. Така защитен, той при слизане и изкачване се заобикаля от запад.

На връх Тюфекчийски рът и на неговия западен склон е разположена твърдината. Тя е издължена в посока изток- запад, като прегражда изцяло движението по рида. Нейната форма е неправилна, правоъгълна, продиктувана от конфигурацията на терена. Максималните размери са 125х77 m. Защитената площ е около 8.4 дка. Северната и източната стени са двойни. От всички страни пред стената има ров. Основната функция на обекта е да не позволи неконтролирано движение по рида Тюфекчийски рът, който е дълъг около 3 km и позволява изкачване или слизане на войска по него (към или от прохода „Чумерна“).

Според формата и разположението може да се предположи, че твърдина Тюфекчийски рът е построена от Източната римска империя и е част от последната, най- южна Четвърта линия крепости и прегради за защита от север, която линия се намира или на централното било на Стара планина, или близо до него. През средновековието обектът вероятно също е бил обитаван, защото е удобен за защита както от север, така и от юг. Възможно е първото отбранително съоръжение на Тюфекчийски рът да е издигнато още по времето на траките.

Местоположение

Надморска височина: 988 m GPS координати: 42°48’08” С.Ш. и 25°59’00” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *