С. Елхово – кула Каменна могила

С. Елхово - Каменна могила

Изкуствено заравнения връх Каменна могила.


65 / 100

Описание и история

Сигнално- наблюдателна кула Каменна могила се е намирала на едноименния връх, на 4.1 km югоизточно по права линия от центъра на село Елхово. Върхът е част от централното било на Средна гора. Той е стратегически с отлична видимост във всички посоки. На запад видимостта стига до крепостта „Харман кая“ при с. Дълбоки, на север- до билото на Стара планина, на изток- до крепостите при с. Струпец, на юг- до Родопите, Сакар и Манастирските възвишения.

Хълмът Каменна могила е скалист. Върхът му е изкуствено заравнен, като ясно се вижда как е направен на две площадки с минимална разлика във височината между тях. От въздуха на зимна снимка, на върха се вижда правилно, петоъгълно очертание с максимални размери 99х73 и защитена площ от около 6.4 дка. На място от север се забелязва изкуствената засечка на терена, а от запад тя е очертана чрез изсичане в скалите. В горната си част от север склонът изкуствено е направен почти отвесен.

Може да се предположи, че на Каменна могила около сигнално- наблюдателната кула, е имало изградено укрепление с неясна по състав защитна линия. Укреплението е служило за казарма на гарнизона обслужващ кулата и не е имало някакви сериозни отбранителни функции. Също така може да се предположи, че на върха е имало гарнизон на траки, римляни, византийци и българи.

Северно под Каменна могила в посока изток- запад минава древния път, който върви по централното било на Средна гора.

Местоположение

Надморска височина: 828 m GPS координати: 42°32’53” С.Ш. и 25°46’37” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *