Гр. Ст. Загора – селище Берекетска могила

Гр. Ст. Загора - укрепление Берекетска могила

Снимка от въздуха на Берекетска могила.


70 / 100

Описание и история

Праисторическо, тракийско и средновековно, укрепено селище Берекетска могила се намира на едноименния връх, на 4.17 km южно по права линия от центъра на град Стара Загора. Тя е висока 14 m и има диаметър в основата 210 m. Могилата е стратегическа и доминира над околната равнина. От нея има отлична видимост във всички посоки на голямо разстояние. На нея не са провеждани редовни археологически разкопки, а през началото на XX век са правени археологически сондажи на нея.

Берекетска могила е образувана от множество селища, които чрез бита си са натрупали материал, който постепенно се е издигнал над околната равнина. Част от селищата на това място са били укрепени, вероятно с ров, вал и дървена палисада върху него. Според РИМ- Ст. Загора последното селище върху нея е от средновековието. Вероятно върху нея наблюдателен пункт е имала Римската империя, както и Българската държава, който е съществувал през всички периоди на владеене на това място. Пунктът е  бил свързан с комуникацията.

Последното укрепено селище, вероятно средновековно, се е защитавало с вал по ръба на билото на Берекетска могила, на който вал е имало дървена палисада. Пред валът, склонът е бил много стръмен. Укреплението е било с неправилна, правоъгълна форма със заоблени ъгли и размери: север- около 82 m, изток- около 60 m, юг- около 88 m и запад- около 87 m. Затвореното пространство е с площ от около 6.88 дка.

Около могилата на разстояние до 600 m има културен пласт с дебелина от 1 до 3 m. Той принадлежи на сателитни селища от новокаменната и каменно- медната епоха (VI-V хилядолетие пр.н.е.). По размер селището на Берекетска могила е най- голямото праисторическо поселение в Европа. Първите заселници са дошли на това място през ранния неолит (края на VIІ и началото на VI хилядолетие пр.н.е.). Животът тук с малки прекъсвания е продължил до средновековието (XII-XIV в.).

През 1970-71 г. на 150 m източно от Берекетска могила е проучен некропол, отнасящ се към ранната бронзова епоха (III хил. пр.н.е.). Археолозите са разкрили са 78 гроба с много богат инвентар: керамични съдове, каменни хавани с червена охра, накити, медна кама, меден връх на стрела и др. Мъртвите са полагани в свито положение – “хокер” или по гръб. Това засега е единственият проучен плосък некропол от ранната бронзова епоха в Европа.

Местоположение

Надморска височина: 181 m GPS координати: 42°23’13” С.Ш. и 25°37’26” И.Д.

Литература

Информация за Берекетска могила (Достъп: 19.10.2021).
Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.