Гр. Габрово – редут Атово падало

Гр. Габрово - Атово падало

Останки от редут на Атово падало.


69 / 100

Описание и история

Крепост или кула и османска табия Атово падало се намира на едноименния връх, на 17.53 km югоизточно по права линия от центъра на град Габрово. Върхът е стратегически с широк обзор във всички посоки и на голямо разстояние. Името на връх „Атово падало“ идва от думите „ат“ (кон) и „падало“ (място за нощувка и смяна на конете).

Връх Атово падало е изкуствено заравнен. На него е имало сигнално- наблюдателна кула с малка крепост, които са охранявали и наблюдавали пътищата в района. Съоръжението в днешно време не съществува. По време на Руско- турската освободителна война на върха е построена османска табия (редут), с фронт на север. Окопите и оръдейните площадки стоят и до ден днешен, издълбани в скалата. Редут е название на постоянно или временно фортификационно землено укрепително съоръжение. Широко се е използвал в позиционна война. Пригоден е за тактическа отбрана на 200- 800 войника (от рота до батальон). Много често включва и артилерия (обикновено 2-4 оръдия). Има форма на четириъгълник или друг многоъгълник. Обграден е от всички страни с висок землен насип (бруствер) и външен дълбок ров пред него. С развитие на минното дело подстъпите към редута често се минират.

Покрай Атово падало с едно трасе вървят множество пътища. С основна посока север- юг минава отклонение на античния път „Верейски друм“, който от север идва с едно трасе, което при връх Бузлуджа се разклонява на четири. В основна посока изток- запад през върха минава и пътят, който обслужва Четвърта линия крепости на Източната римска империя, изградени по централното било на Стара планина за защита от север. На върха се виждат множество иманярски изкопи.

Местоположение

Надморска височина: 1494 m GPS координати: 42°44’03” С.Ш. и 25°25’21” И.Д.

Литература

Информация за връх Атово падало (Достъп: 07.05.2022).
Автор: М. Гърдев

План

Автор: К. Василев

Comments are disabled.