С. Железница – крепост Градище (Област София-град)

С. Железница - крепост Градище (Област София-град)

53 / 100

Описание и история

Крепост Градище се намира на едноименния връх, на 2.16 km югоизточно по права линия от центъра на село Железница. Крепостта е издигната на самостоятелно конусообразно възвишение с плосък заравнен връх. Възвишението е обградено от три страни с реки. От север това е река Ведена, която се влива по- надолу в река Искър, точно пред крепостта „Кокалянски Урвич“ и покрай която в миналото е минавал важен античен и средновековен път. От запад и изток възвишението е отделено от околния терен с два малки притока на река Велена. Единствения достъп до крепостта е от югоизток където широка седловина отделя възвишението от останалата част на Плана планина. През тази седловина преминава стар път, който води до портата на крепостта. Склоновете на възвишението от изток и север са много стръмни, а от запад и най- вече от юг са по- полегати.
Размера на крепостта е приблизително 150×150 m и заградената площ е от 22.5 дка. Крепостта е изградена с много сложна укрепителна структура, като на места има до пет отбранителни линии. Първия отбранителен пръстен представлява голям земен насип върху който най- вероятно е имало дървена палисада. Този пръстен обхваща най- голямата площ от крепостта и е заграждал външният град, като неговото протежение започва от северния стръмен склон, продължава на юг, извива на изток и стига до източния стръмен склон. Втория отбранителен пръстен е от каменна стена градена от местен ломен и речен камък без хоросанова спойка. Тази стена затваря площ от около 7.6 дка, като образува вътрешно подградие. Тази стена в по – голямата си част се проследява под насип, но на места почвата се е свлякла и открива градежа. Третия отбранителен пръстен представлява дебела до 2 m каменна стена градена също от ломени и речни камъни без хоросанова спойка.
Главния вход е бил от юг, като от дясно е бил фланкиран от голяма, най- вероятно правоъгълна кула. Следи от друга кула се забелязват на североизточният ъгъл на крепостта, като тази кула е била единствена за северната стена. От север укрепителната линия е била само една, като в помощ за своята защита е разчитала на изключително стръмният склон на хълмът в този участък. Най- много укрепителни линии е имало на западният склон, макар че той не е толкова полегат колкото южния. Там се забелязват няколко напречни крепостни стени, които отделят отделни пространства от крепостта.
На най- високата точка на хълмът в близост до северната стена се намира цитаделата. Тя е градена от местен ломен и речен камък, като на места се забелязва спойка от хоросан. Цитаделата е с неправилна трапецовидна форма и затваря площ от около 0.4 дка. От крепостта има изключително добра видимост към всички пътища минавали в региона. Гледката от нея, както и местоположението, което заема на хълма, много напомнят крепостта “Цепина” в Родопите. Крепостта най- вероятно е тракийска и ако се съди по ограничените находки на строителна керамика и хоросан, може да се предположи, че с известни малки поправки е съществувала и през късната античност и средновековието.

Местоположение

Надморска височина: 1117 m GPS координати: 42°31’03” С.Ш. и 23°22’51” И.Д.

Източници:

К.Василев

Снимки

https://photos.app.goo.gl/AJZh996P1mm2p62k8

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *