С. Водно – селище Вехтите лозя

С. Водно - Вехтите лозя

Стената на селище Вехтите лозя, проследяваща се под насип.


65 / 100

Описание и история

Тракийско, укрепено селище Вехтите лозя се намира в едноименната местност, на 0.81 km югоизточно по права линия от центъра на село Водно. Изградено е в източния край на билото на масива „Кръста“. От север, изток и юг склоновете са високи и стръмни. Най- достъпно е от запад по билото на масива. От изток в подножието тече река Ак дере/Кара дере. Укрепление Вехтите лозя се издига на 296 m над нивото на реката.

Формата на обект Вехтите лозя е елипсовидна, издължена в посока север- юг. Средната част на източната отбранителна линия е унищожена от селскостопанска дейност. От останалите страни в гората се забелязват бегли останки от много стара, крепостна стена, изградена от местни ломени камъни без спойка.

Заради близостта на селото и лесния достъп от изток може да се предположи, че крепостната стена на Вехтите лозя е обезличена поради използването на камъните за строителен материал от местните хора. Максималните размери на укрепеното селище са 190х90 m. Заградената площ е около 16.4 дка.

Според местните през село Водно и връх „Кръста“ на юг към село Чешма, върви древен калдъръмен път, който и до ден днешен се проследява през гората южно от селото. Според картите, пътят не е османски. Вероятно това е основното или дублиращо трасе на античният път от „Сексагинта Приста“ към проход „Бялата крава“ във Стара планина.

Местоположение

Надморска височина: 420 m GPS координати: 43°06’11” С.Ш. и 26°03’13” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *