С. Боженица – крепост Урвич


Описание и история

Средновековната крепост Боженишки Урвич се намира на северните склонове на Лакавишкия рид от Предбалкана. Разположена е върху връх, имащ с формата на пресечен конус и със стръмни, почти отвесни от три страни склонове. Крепостта е достъпна от север, откъм с. Боженица. Археологическите проучвания са установили, че мястото е било заселено още през праисторическата епоха, но първите крепостни съоръжения датират от V-VІ в. Разцветът си крепостта достига през ХІІІ-ХІV в., когато е построена и най-външната крепостна стена. Крепостта Боженишки Урвич става известна през 20-те години на ХХ век, когато акад. Петър Мутафчиев разчита и публикува Скалния надпис на севаст Огнян (копие в НИМ), свързан с последните дни на Второто българско царство: “Аз Драгомир писах. Аз, севаст Огнян бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя” Прави впечатление дълбоката 10 м щерна за вода, както и скалната черква. Крепостните стени са реставрирани частично. Крепостна стена всъщност има само на северната страна на върха. От запад стената започва с правоъгълна кула и свършва на изток с кръгла кула. До нея е бил и входа. Стената и кулите са охранявали най-достъпното място на хълма. От правоъгълната кула зад цялото протежение на стената до кръглата кула и входа има отвесни скали (любимо място за алпинисти и пещерняци), завършващи в подножието в меандрите на някаква река. В самата крепост има пейки и места за отдих, има и скална църква. Гледката е уникална. На север се вижда Вратцата над Враца, на юг Стара планина и Ботевградското поле. От ляво на входа на крепоста е скалният надпис на севаст Огнян, който е покрит с метална конструкция и решетки.

Местоположение

Надморска височина: 613 m GPS координати: 42°59’31” С.Ш. и 23°49’14” И.Д.

От Чекотински манастир: Тръгва се от София по магистрала Хемус в посока Варна. Отбива се за гр. Правец и се кара по стария път за Варна. При с. Правешка Лъкавица се отбива в ляво от главния път при табелата Чекотински манастир. След Правешка Лъкавица се минава през с. Калугерово. След с. Калугерово се тръгва в посока с. Своде (това е пътя Правец-Роман). Един километър след селото е отбивката за манастира и махала Чекотино. Пресича се река Малък Искър по красив каменен мост и след 500 м. се стига до манастира. Чекотински манастир се състои от нова сграда с места за нощуване, църква и стара църква останала от стария манастир, който е бил разрушен от турците. Мястото е уникално красиво и живописно, хора практически не се забелязват. В подножието на манастира има малък водопад. От манастира се тръгва пеша по стар път за крепоста Боженски Урвич. Местните хора го наричат Римски път, който води право в подножието на крепоста. В подножието на хълма има вековна букова гора, студени извори и чешмички. 
От с. Боженица: Боженица се намира на 12 km север-североизточно от гр. Ботевград, а от него до подножието на крепостта води асфалтиран път. Оттук до крепостта се достига за 20 минути пеша.

Източници

Milowitz

Координати: 
Категория обекти в БГ: 

Comments are disabled.