Гр. Габрово – крепост Малък Бедек

Гр. Габрово - Малък Бедек

Малък Бедек сниман от юг.


65 / 100

Описание и история

Крепост и римска, пътна станция Малък Бедек се е намирала на едноименния връх, на 15.6 km югоизточно по права линия от центъра на град Габрово. Върхът е стратегически, с широк изглед във всички посоки и на голямо разстояние, и най- вече на север. Най- високата му точка е изкуствено заравнена площадка с диаметър около 17.6 m.

На Малък Бедек е имало изградена сигнално- наблюдателна кула, която е прехвърляла сигнала през билото на Стара планина и е осъществявала връзка между крепостите северно от планината по „Верейския друм“, с тия, южно от нея. Около кулата е имало укрепление с приблизителни размери 70х75 m. Възможно е то да е било дървено.

Тук на Малък Бедек се намира кръстовището на „Верейският проход“. Покрай върха в основна посока север- юг минава античния път „Верейски друм“, който от север идва с едно трасе, което при върха се разклонява и на юг тръгват множество разклонения, като главните две от тях, които директно водят за „Августа Траяна“/“Верея“ продължават на югоизток към връх „Попък“ при гр. Мъглиж и отклонение при връх „Саръяр“ към с. Долно Изворово. В основна посока изток- запад през върха минава и пътят, който обслужва Четвърта линия крепости на Източната римска империя, изградени по централното било на Стара планина за защита от север.

На стратегическия връх Малък Бедек през всички периоди е имало наблюдателен пост, тъй като е най- удобен за наблюдение на “Верейския друм”, в участъка му северно от централното било на Стара планина.

Местоположение

Надморска височина: 1488 m GPS координати: 42°45’41” С.Ш. и 25°26’04” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.