С. Вонеща вода – преграда Момчилова ограда


58 / 100

Описание и история

Средновековна преграда Момчилова ограда/Метериза се е намирала в едноименната местност, вероятно на 4.45 km югоизточно по права линия от центъра на село Вонеща вода. Изградена е на рида „Дренов връх“, по билото на който се стига до главното било на Стара планина, по което в посока изток- запад минава Балканския път. Източно по главното било се намира античния „Проход на Републиката“, а западно- днешния „Проход на Републиката“, а след това на запад- „Пчелиновския проход“.

Преграда Момчилова ограда е била разположена на тясна седловина, в посока североизток- югозапад, където е преграждала билото на рида от бряг до бряг, на разстояние от около 450 m. В днешно време вероятно е изцяло унищожена от множеството пътища минаващи от там, както и от населението на близките махали.

Северно от нея се намира стратегическия връх „Кота 591“, където върху изкуствена могила е имало сигнално- наблюдателна кула. Съдейки по разположението на двата обекта, може да се предположи, че преградата е средновековна, насочена с фронт на юг.

Думата „Метериз“ на турски означава „окоп“, а името на съседната местност от юг е „Момчилова ограда“. Съдейки по тях, вероятно преградата се е състояла от ров и вал, на който е имало каменна ограда. Има още една вероятност преградата да е била двойна, като от юг е била разположена преграждаща, късноантична, каменна стена, а от север- средновековен окоп с вал.

Местоположение

Надморска височина: 580 m GPS координати: 42°50’28” С.Ш. и 25°40’09” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *