С. Вонеща вода – крепост Рашкула


62 / 100

Описание и история

Крепост Рашкула се намира на едноименния връх, на 1.16 km северно от центъра на Вонеща вода. Върхът на който е изградена се намира в средата на рид, който се спуска от север на юг. От юг и югоизток е ограничен от река Белица, от изток и запад- от леви нейни притоци. Върхът е най- достъпен по билото на рида от север и юг. От запад, юг и изток склоновете му са стръмни. Той е стратегически с отлична видимост на запад, юг и изток.

На връх Рашкула от въздуха се забелязва укрепление с неправилна, кръгла форма с диаметър около 100 m. Защитената площ е около 8.5 дка. Съдейки по разположението и формата може да се предположи, че твърдината е от тракийския период. В днешно време вероятно защитната линия е силно обезличена от селскостопанска дейност, тъй като обектът се намира в близост до три населени места.

Твърдина Рашкула е изградена на кръстовище на древни, важни пътища. От „Стражишкия масив“ от север, по един от трите рида- „Йовчев рид“ (западно от обекта), „Рид Чукаря“ (западно от Рашкула) и рид „Рашкула“ (на който се намира крепостта) слиза късноантичен път до Вонеща вода, където пресича река Белица по мост, след това се изкачва на рида, където е разположена махала Бойчовци и по него се отправя на юг към така наречения от археолозите средновековен „Проход на Републиката“.

Според нас този проход е късноантичен и ние ще го неречем „Пчелински“, по името на село Пчелиново. Той не е най- удобния проход, тъй като има много голяма денивелация между двете крайни точки, но е дублиращо трасе на пътя през „Дъбовския проход“, който е по- дълъг като маршрут, и на античния „Проход на Републиката“ или още „Гурковски проход“, тъй като се намира между двата.

В посока изток- запад, южно под Рашкула минава късноантичното, военно трасе, на пътя обслужващ трета Предбалканска, късноантична преградна линия от крепости. Тоя път се проследява от укрепленията при с. Кипилово, през с. Костел (кастел), с. Буйновци, с. Вонеща вода, гр. Трявна, гр. Габрово (запазени останки от него има между двата града), с. Кастел при река Росица, „Панамско кале“ при гр. Троян, римския град „Трескавец“ над гр. Тетевен, „Боженски Урвич“ и други на запад.

Тоя път идва по рида „Планиница“ от изток, където са махалите Продановци, Илиевци и Кладни дял, пресича река Белица по мост при с. Вонеща вода и по рида „Големия чукар“ започва да се изкачва на запад към гр. Трявна.

Местоположение

Надморска височина: 538 m GPS координати: 42°53’11” С.Ш. и 25°38’30” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *