С. Вонеща вода – крепост Кота 574.7


63 / 100

Описание и история

Тракийска, късноантична и средновековна крепост Кота 574.7 се намира на едноименния връх, на 1.4 km северно по права линия от центъра на село Вонеща вода. Върхът на който е изградена е в средата на рид, който се спуска от север на юг. От юг е ограничен от река Белица, а от изток и запад- от леви нейни притоци. Той е най- достъпен по билото от север и юг. От всички страни склоновете на върха са стръмни. Той е стратегически с отлична видимост на запад, юг и изток. От север се свързва с останалата част от рида чрез седловина.

От тая седловина на запад и изток са издълбани изкуствени ровове, които в днешно време се проследяват под формата на суходолия. Те стигат до бреговете на потоците, които ограничават рида от запад и изток. Пръстта от рововете е натрупана от юг, така че да образува валове. Тая защита на рида е насочена с фронт на север, което допълва защитата на връх Кота 574.7 от най- уязвимата му северна страна. Той се издига на около 29 m над нивото на седловината.

На него от въздуха се забелязва укрепление с неправилна, правоъгълна форма с приблизителни размери 65х57 m. Защитената площ е около 3.5 дка. От външната му страна се забелязва очертанието на още една отбранителна линия, която е с елипсовидна форма и приблизителни размери около 146х115 m. Защитената от нея площ е около 14.2 дка.

Съдейки по разположението и формата може да се предположи, че външната защитна линия е от тракийския период, а вътрешната- от късноантичния или средновековния период. В днешно време вероятно отбранителните линии на Кота 574.7 са силно обезличени от селскостопанска дейност, тъй като се намират в голяма близост до две населени места.

Твърдина Кота 574.7 е изградена на кръстовище на древни, важни пътища. От „Стражишкия масив“ от север, по един от трите рида- „Йовчев рид“ (западно от обекта), „Рид Чукаря“ (на който се намира крепостта) и рид „Рашкула“ (източно от Кота 574.7) слиза късноантичен път до Вонеща вода, където пресича река Белица по мост, след това се изкачва на рида, където е разположена махала Бойчовци и по него се отправя на юг към така наречения от археолозите средновековен „Проход на Републиката“.

Според нас този проход е късноантичен и ние ще го неречем „Пчелински“, по името на село Пчелиново. Той не е най- удобния проход, тъй като има много голяма денивелация между двете крайни точки, но е дублиращо трасе на пътя през „Дъбовския проход“, който е по- дълъг като маршрут, и на античния „Проход на Републиката“ или още „Гурковски проход“, тъй като се намира между двата.

В посока изток- запад, южно под Кота 574.7 минава късноантичното, военно трасе, на пътя обслужващ трета Предбалканска, късноантична преградна линия от крепости. Тоя път се проследява от укрепленията при с. Кипилово, през с. Костел (кастел), с. Буйновци, с. Вонеща вода, гр. Трявна, гр. Габрово (запазени останки от него има между двата града), с. Кастел при река Росица, „Панамско кале“ при гр. Троян, римския град „Трескавец“ над гр. Тетевен, „Боженски Урвич“ и други на запад.

Тоя път идва по рида „Планиница“ от изток, където са махалите Продановци, Илиевци и Кладни дял, пресича река Белица по мост при с. Вонеща вода и по рида „Големия чукар“ започва да се изкачва на запад към гр. Трявна. Кота 574.7 вероятно е служила за охрана на мостовете и това много важно кръстовище.

Местоположение

Надморска височина: 574 m GPS координати: 42°53’12” С.Ш. и 25°37’59” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *