С. Вонеща вода – крепост Кота 502.6


63 / 100

Описание и история

Крепост Кота 502.6 се е намирала на едноименния връх, на 2.22 km югозападно по права линия от центъра на село Вонеща вода. Изградена е на връх, който е част от рид, спускащ се от север на юг и след това извиващ се на изток. От юг и изток е ограничен от река Белица, от запад- от ляв неин приток, от изток и север- от друг ляв неин приток. Двата склона на рида са стръмни.

Връх Кота 502.6 се намира в източния край на рида, като е със стръмни склонове от север, изток и юг. Най- достъпен е от запад по билото на рида.

Укрепление Кота 502.6 е с елипсовидна форма, издължена в посока изток- запад. Максималните му размери са около 140х98 m и защитена площ от около 10.4 дка. Във вътрешността е имало още една отбранителна линия със същата форма и максимални размери 71х47 m. През средата на твърдината, където е най- високата част на върха, от север на юг има издълбан ров, който местните са нарекли „Ямата“. Той прегражда билото на целия рид.

Не се знае кое отбранително съоръжение е първично и кое вторично. Може да се предположи, че крепостта е от тракийския период, а преградата е или късноантична, или средновековна. В днешно време зидовете на обекта може да са заличени от селскостопанска дейност.

Местоположение

Надморска височина: 502 m GPS координати: 42°51’41” С.Ш. и 25°37’23” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *