С. Вонеща вода – крепост Големия чукар


62 / 100

Описание и история

Крепост Големия чукар се е намирала на едноименния връх, на 1.5 km западно по права линия от центъра на село Вонеща вода. Изградена е на изкуствено заравнен връх, който се намира на едноименния рид. Тоя рид се спуска от северозапад на югоизток и изток. От изток е ограничен от река Белица, от запад и юг- от ляв неин приток, от север- от друг ляв неин приток. От север и юг склоновете му са стръмни, а от запад и изток- малко по- полегати. Укреплението е издигнато на стратегически връх с отлична видимост във всички посоки.

След изсичане на гората, на връх Големия чукар ясно се вижда ограждение с елипсовидна форма с размери около 112х105 m и защитена площ от около 9.3 дка. На самия връх има вътрешно укрепление с приблизителни размери 42х32 m. Твърдината вероятно е от тракийския период, а вътрешното укрепление вероятно е използвано и в по- късните периоди като гарнизон със сигнално- наблюдателна кула.

През крепост Големия чукар или до нея минава късноантичното, военно трасе, на пътя обслужващ трета Предбалканска, късноантична преградна линия от крепости. Тоя път се проследява от укрепленията при с. Кипилово, през с. Костел (кастел), с. Буйновци, с. Вонеща вода, гр. Трявна, гр. Габрово (запазени останки от него има между двата града), с. Кастел при река Росица, „Панамско кале“ при гр. Троян, римския град „Трескавец“ над гр. Тетевен, „Боженски Урвич“ и други на запад.

Тоя път идва по рида „Планиница“ от изток, където са махалите Продановци, Илиевци и Кладни дял, пресича река Белица по мост при с. Вонеща вода и по тоя рид започва да се изкачва на запад към гр. Трявна. Съоръжението вероятно е служило за охрана и наблюдение на въпросната комуникация.

Местоположение

Надморска височина: 603 m 42°52’18” С.Ш. и 25°37’27” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *