С. Ценово – землено укрепление Сърт баир


62 / 100

Описание и история

Антично, землено укрепление Сърт баир се е намирало в едноименната местност, на 2.29 km северно по права линия от центъра на село Ценово. Изградено е на стратегически връх, доминиращ над околността, с обзор на голямо разстояние. От двете страни на укреплението- източна и западна, е имало две могили. Върху едната или и върху двете е имало сигнално- охранителни кули. Твърдината е служила за дом на гарнизона обслужващ кулата или кулите.

В днешно време обект Сърт баир, могилите и кулите са унищожени от селскостопанска дейност и мястото се обработва със селскостопанска цел.

Крепостта Сърт баир е била с пентагонална форма, с дължина на страните 50 m от север, 43 m от изток, 28 m от югоизток, 31 m от югозапад и 27 m от запад. Вероятно защитната линия се е състояла от вал, ров от вътрешната му страна и дървена палисада върху вала.

Могилите са били с различна големина. Източната е била с диаметър в основата от 40 m, а западната с диаметър в основата 32 m. Вероятно са служили за подаване на сигнали по двата пътя- „Ятрус“- „Никополис ад Иструм“ и „Улпия Ескус“- „Абритус“. На по- високата могила обикновено се е намирала кулата на по- главния път. Близо до обекта има римско селище.

Местоположение

Надморска височина: 109 m GPS координати: 43°33’21” С.Ш. и 25°38’39” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.